Ośrodek Kształcenia Samorządu Terytorialnego im. Waleriana Pańki Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej

Zamówienia publiczne. Udzielanie zamówień publicznych na dostawę artykułów spożywczych

Miejsce OKST Katowice
Termin 28 sierpnia 2019
Czas trwania 10:00 - 15:00
Cena 389,00 zł
TERMIN POTWIERDZONY. 30% rabatu za zgłoszenie do 28.07.2019 r. w ramach promocji "30% na 30 dni na 30-lecie FRDL". Rabat 20% dla członków Śląskiego Forum Dyrektorów Żłobków

Program

  1. Przygotowanie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na dostawę artykułów żywnościowych – określenie przedmiotu zamówienia oraz ustalenie wartości zamówienia i sposobu prowadzenia postępowania w zależności od tej wartości:
    1. określenie przedmiotu zamówienia – zgodnie z art. 29-30 ustawy, omówienie zakazu naruszania uczciwej konkurencji, możliwości podawania przez zamawiającego nazw (marki) konkretnych produktów i składania ofert równoważnych;
    2. ustalenie wartości zamówienia:
      1. podstawa ustalenia wartości zamówienia – art. 32 ust. 1 ustawy,
      2. problematyka zakazu dzielenia zamówienia na części w celu uniknięcia stosowania ustawy bądź jego procedur – czy wszystkie artykuły żywnościowe stanowią ten sam przedmiot zamówienia, który podlega sumowaniu?
      3. sposób szacowania wartości zamówień na dostawę żywności,
      4. plan zamówień na dany rok i jego rola w procesie szacowania wartości zamówienia;
    3. zabezpieczenie środków finansowych w budżecie.
  2. Przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia na dostawę artykułów żywnościowych, którego wartość nie przekracza kwoty 30 000 euro:
    1. analiza przepisów, jakie znajdują zastosowanie przy zamówieniach do 30.000 euro (ustawa o finansach publicznych oraz kodeks cywilny);
    2. sposób wydatkowania środków publicznych przy zamówieniach do 30.000 euro:
      1. celowość, oszczędność, efektywność wydatkowania środków,
      2. podstawowe zasady udzielania zamówień.
    3. wewnętrzny regulamin udzielania zamówień do kwoty 30.000 euro: obowiązek sporządzenia czy też dowolność? Omówienie przykładowego wzoru regulaminu;
    4. przeprowadzenie postępowania o wartości zamówienia do kwoty 30.000 euro: omówienie procedury badania i wyboru oferty (rozeznanie rynku) w celu dochowania wymogów ustawy o finansach publicznych;
    5. zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego:
      1. forma umowy przy zamówieniach o wartości do 30.000 euro,
      2. jaka powinna być treść umowy w sprawie zamówienia publicznego o wartości do 30.000 euro?
  3. Przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia na zakup artykułów żywnościowych, którego wartość przekracza kwotę 30.000 euro:
    1. udzielenie zamówienia w jednym z trybów: rodzaje trybów, tryby podstawowe i pozostałe, tryb właściwy przy dostawie żywności;
    2. opracowanie specyfikacji istotnych warunków zamówienia (SIWZ) – omówienie treści SIWZ na przykładowym wzorze;
    3. omówienie przebiegu postępowania o udzielenie zamówienia na przykładzie trybu przetargu nieograniczonego: analiza ofert, przesłanki wykluczenia wykonawców oraz odrzucenia złożonej oferty, rozstrzygnięcie postępowania (wybór oferty najkorzystniejszej lub unieważnienie postępowania).
  4. Dyskusja i zapytania uczestników – na bieżąco, w trakcie trwania całego szkolenia.
rozwiń pełny program

Cele szkolenia

  • Odpowiedź na pytania dotyczące przygotowywania postępowania do 30 000 euro?
  • Wyjaśnienie, jak prawidłowo przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia do 30 tys. euro. Ze szczególnym uwzględnieniem zakupu żywności i usług cateringowych.
  • Wskazanie zasad zawierania umów po przeprowadzeniu postępowania.

Szkolenie skierowane do

Kierownicy jednostek i placówek oświatowych, kultury, ops, realizatorzy wydarzeń realizowanych w ramach środków unijnych, w ramach których należy zakupić usługi wyżywienia i cateringu, pracownicy wydziałów zamówień publicznych oraz osoby zajmujące się przygotowaniem i realizacją zamówień publicznych do 30 tys. euro.

Informacje o wykładowcy

Prawnik; specjalista z zakresu zamówień publicznych; autor wielu wykładów i szkoleń (15 lat doświadczenia w pracy trenera); wykładowca i autor programu na studiach podyplomowych Wyższej Szkoły Bankowej z Poznania – oddział zamiejscowy w Chorzowie; autor kursu e-learning „Zrozumieć Zamówienia Publiczne”; członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Konsultantów Zamówień Publicznych (OSKZP); w latach 2004-2007 arbiter z listy Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych. Około 350 przeprowadzonych szkoleń, wśród wielu przeszkolonych podmiotów m.in. Urzędy Marszałkowskie, Urzędy Miast i Gmin, Ośrodki Sportu i Rekreacji, Ośrodki Pomocy Społecznej, Starostwa Powiatowe, kilkadziesiąt szkół i przedszkoli, Agencja Rynku Rolnego, Poczta Polska SA, Port Morski, GTL S.A. (Port Lotniczy w Pyrzowicach), Wodociągi Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Sp. z o.o. Zakład Energetyki Cieplnej Sp. z o.o, i wiele innych. Stały współpracownik Fundacji Rozwoju Demokracji Lokalnej.

Kontakt z koordynatorem

Marlena Moliszewska - Gumulak

Dyrektor
tel. 32 206 80 39 wew. 29
marlena.gumulak@okst.pl

Tomasz Kwiecień

Asystent Koordynatora ds. szkoleń
tel. tel. 32 206 80 39 wew. 31
tomasz.kwiecien@okst.pl

Miejsce szkolenia

OKST Katowice
Katowice, kod 40-005
ul. Moniuszki 7

szkolenia@okst.pl
tel. 32 206 80 39, 32 206 98 43,
32 259 86 73, 32 253 84 09
      
fax. 32 206 98 43 wew. 22, 26

GPS: 
Szerokość: 50.26059430000001
Długość: 19.023892100000012

Najbliższe szkolenia

Kalendarz szkoleń

Grudzień 2019
PnWtŚrCzPtSbNd
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
zobacz wszystkie szkolenia

Opinie klientów

"Szkolenie dotyczyło planowania, organizacji oraz prowadzenia procesu konsultacji społecznych z mieskzańcami miasta [...]. Szkolenie zostało ocenione przez jego uczestników bardzo dobrze, spełniając w najwyższym stopniu ich oczekiwania i założone cele szkoleniowe. [...]. Realizacja zlecenia i wzajemna współpraca przebiegała prawidłowo. Usługa została wykonana z najwyższą starnanością, terminowo zgodnie z oczekiwaniami Zleceniodawcy i ustalonymi celami."

Urząd Miasta Poznań

Patryk Pawełczak - Zastępca Dyrektora Gabinetu Prezydenta
„Polecam i proszę o kolejne szkolenie z tym wykładowcą !”
 

Uczestnik szkolenia Naliczanie wynagrodzenia pracowniczego w samorządzie - 13 kwietnia 2017 r.

"Szkolenie (...) najlepsze, na jakim dotychczas u Was byłem."

Uczestnik szkolenia trening odporności psychicznej dla pracowników administracji publicznej

5 kwietnia 2017
Szkolenie "Zasady dofinansowania kosztów kształcenia pracowników młodocianych - pomoc de minimis" z Panią Iwoną Latowską z dnia 25 października 2017 r. było dobre. Pani prowadząca wykazała się dużym doświadczeniem i wiedzą. Materiały szkoleniowe były dobrze przygotowane. Pozdrawiam i dziękuję.
 

Dyrektor Gminnego Zespołu Usług Wspólnych w Suszcu - 25 października 2017

Zbigniew Łoza
Szkolenie "Zasady dofinansowania kosztów kształcenia pracowników młodocianych -pomoc de minimis" było profesjonalnie przeprowadzone. Polecam. Mocną stroną był merytorycznie przedstawiony zakres tematyczny.

Gmina Siewierz - 25 października 2017

Katarzyna Węcel-Ptaś
Ten kurs jest obowiązkowy dla wszystkich, którzy zaczynają swoją pracę w zamówieniach publicznych. Znacznie ułatwił wykonywanie moich zawodowych obowiązków. Wykładowca popisał się dużą wiedzą i doświadczeniem praktycznym. Na pewno skorzystam jeszcze ze szkoleń organizowanych w Ośrodku.

Miejska Biblioteka Publiczna im. Hugona Kołłątaja w Dąbrowie Górniczej - 19.09-31.10.2017

Uczestnik Kursu: Specjalista ds. zamówień publicznych